In de zomer zijn we vaak onderweg. Een dagje naar het strand, met de auto naar een pretpark of misschien wel helemaal naar Spanje. In deze blog hebben de jongens uit onze werkplaats al een hoop tips gegeven over een goede voorbereiding voor een autovakantie. Maar pech onderweg kan natuurlijk ook dichter bij huis voorkomen. En dat maakt het niet minder vervelend!
In deze blog geeft Otto u alle informatie over hoe u met een beetje voorbereiding pech onderweg kunt voorkomen en hoe u kleine problemen onderweg zelf kunt oplossen.
De ANWB en andere services kunnen u natuurlijk helpen als u met problemen stilstaat langs de weg. Maar met de juiste voorbereiding én een beetje basiskennis kunt u misschien wel problemen voorkomen of zelf verhelpen.
Een kapot lampje
Bij veel nieuwe auto’s is het helaas niet zo gemakkelijk meer om zelf lampjes te verwisselen. Omdat hier aan gaan sleutelen juist meer problemen kan opleveren, is het verstandig om een kapot lampje zo’n moderne auto, bij de garage te laten vervangen. Wanneer u een auto rijdt die is uitgerust met Xenonlampen is het sowieso nodig om de reparatie van een kapotte lamp door de garage te laten uitvoeren.
Tip van Otto: Laat u voor vertrek een zomercheck uitvoeren dan controleren wij ook de status van uw lampen. Groot voordeel hiervan is dat de kans klein is dat ze dan binnen een korte tijd kapot gaan.
Rijdt u in een iets oudere auto en kunt u wel gemakkelijk bij de lampjes komen? Houd dan de volgende tips in uw hoofd:
1.Begin met een blik in de handleiding van uw auto. Hier staat niet alleen precies waar het kapotte lampje zich bevindt, maar ook welk type vervangend lampje u moet kopen (H1, H4 of H7 bijvoorbeeld). Uiteraard verschilt het type lampje per type auto.
Zorg vervolgens dat dit vervangende lampje altijd in uw auto ligt. Lampjes kunt u bij Klaaysen Auto’s kopen. Per ongeluk toch vergeten een lampje te kopen voor vertrek? Tankstations onderweg verkopen ze ook. Er zijn ook complete setjes verkrijgbaar.
- Heeft u uw lampje vervangen maar doet de verlichting van de auto het nog steeds niet? Dit wil niet zeggen dat het nieuwe lampje ook kapot is: probeer eerst de auto even uit en op slot te zetten. Dit ‘reset’ de auto als het ware. Hij kan het nieuwe lampje nu waarschijnlijk wel detecteren.
Tip van Otto: Werkt het nieuwe lampje nog steeds niet? Dan kan het helaas zo zijn dat niet het lampje maar de zekering kapot is. Ook deze kan u zelf vervangen. Informatie hierover vindt u ook in de handleiding van de auto.
Reserveband
Controleer voor vertrek of uw reserveband in orde is en of u een banden reparatieset in de auto heeft liggen.
Een rood lampje
Brandt er een rood lampje op het dashboard? Dan kunnen we eigenlijk maar één helebelangrijke tip geven: stop met rijden! Kijk vervolgens in het instructieboekje
van uw auto om te bepalen wat er precies aan de hand is. In sommige gevallen zal u helaas pech hulp moeten inschakelen.
Liever alvast online inlezen? ANWB heeft hier de meest voorkomende en gevaarlijke waarschuwingslampjes voor u op een rij gezet, met daarbij een duidelijke uitleg wat ze betekenen en wat u moet doen.
Het is handig om u van tevoren een beetje in te lezen in de waarschuwingslampjes. Want heeft u slijtage aan de remblokken, een probleem met de ABS, motorproblemen of een storing van de airbags? Dan is het echt van groot belang dat u direct stopt met rijden.
Tip van Otto: Als het olielampje brandt, kunt u zelf olie bijvullen. Blijft het rode lampje branden, ook nadat u het probleem heeft verholpen? Dan helpt het soms om de minpool van de accu er een paar minuten af te halen en er daarna weer op te zetten. Dan wordt alles gereset. Let op: de radio en navigatie worden dan ook gereset!
Oververhitte motor
Als uw motor oververhit raakt wegens een tekort aan koelvloeistof, parkeer dan de auto en laat de motor even een kwartiertje afkoelen. Vervolgens is het van belang om de koelvloeistof bij te vullen.
Let op: Draai nooit zomaar in één keer de dop van het reservoir er af. De afsluiting kan er af schieten door de hitte die er onder zit. Leg er sowieso eerst een doek op, om uw handen te beschermen. Laat de hete lucht dan beetje bij beetje ontsnappen, alvorens u de tank bijvult met koelvloeistof.
Is de kleur van het waarschuwingslampje oranje? Dan rijdt u zo snel mogelijk naar de dichtstbijzijnde garage om het probleem te verhelpen.
Tip van Otto: Neem voor langere ritten altijd een liter olie en een fles koelvloeistof mee.
Ruitenwissers
Ruitenwissers kunnen ook problemen geven tijdens uw reis. Voor vertrek kunt u kijken of er geen losse puntjes aan het rubber zitten. Is het rubber helemaal mooi en gaaf en geven ze geen strepen op de ruiten? Dan kunnen ze meestal nog wel even mee.
Namens het hele team uit de Garage van Klaaysen Auto’s wens ik u een hele fijne en veilige zomer op de weg!