De eerste grote vakantiedrukte op de weg komt op gang. Voor een groot deel van Nederland is de vakantie nu echt begonnen, en dus vertrekken veel van ons met de auto naar Frankrijk, Spanje, Duitsland of nog verder.
Hoewel de temperaturen nu nog wel meevallen, kan het in Zuid-Europa in de zomer flink warm worden. En dus ook in de auto. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden, nog voordat je op vakantie gaat. Bereid je goed voor door te weten wat je te wachten kan staan, zodat je niet door hitte wordt verrast. Laten we een rondvraag doen in de werkplaats voor een aantal tips.
Neem voldoende te drinken mee
Tim: “Zorg voor flesjes water in de auto. Het is het beste voor het milieu om herbruikbare flesjes te vullen met wateren deze mee te nemen. Maar een paar plastic flesjes uit de supermarkt kunnen natuurlijk ook. Mocht je ineens in de file komen te staan, of wanneer je met pech langs de weg staat, terwijl het buiten hartstikke warm is, heb je deze flesjes water echt nodig.”
Blijf uit de zon
Neem naast de flesjes water ook een paraplu mee in de auto. Als je pech hebt, moet uitstappen en langs de weg moet wachten op hulp, kan je de paraplu gebruiken om niet in de brandende zon te hoeven staan. Zonnebrand is natuurlijk sowieso een goed idee! Of je nu een paraplu mee hebt of niet.
Voorkom verkoudheid of erger: zet de airco niet te laag
Gelukkig hebben de meeste auto’s tegenwoordig airco of zelfs climate control. De taferelen van vroeger, waarmee je veel auto’s met lakens of handdoeken voor de ramen zag rijden, komen dus niet veel meer voor. Maar, geeft Otto aan, als de temperaturen echt hoog oplopen kan dit nog steeds heel goed helpen! “Als je de ramen aan de zijkant afdekt met een handdoek zorg je ervoor dat de auto niet zo snel opwarmt door de warmte van de zon op het glas”.
Daarnaast is het ook verstandig om de airco niet al te laag te zetten. De ANWB waarschuwt als volgt: Zet de airco niet lager dan 6 graden onder de actuele buitentemperatuur. Als je de airco te laag zet, kan het zijn dat je verkoudheidsklachten krijgt. Of hoofd- en keelpijn. Een te groot verschil in temperatuur tussen de buitentemperatuur en de temperatuur in de auto, kan slecht zijn voor je gezondheid.
Nog een paar tips om rekening mee te houden als u uw auto gaat parkeren tijdens een pauze:
- Lukt het niet om te parkeren in de schaduw? Zet de auto dan met de achterkant richting de zon. Zo brandt de zon niet op de voorruit van de auto.
- Gebruik ook een zonnescherm op de voorruit van je auto als je even pauzeert en de auto in de zon moet laten staan.
- Laat tijdens je rustpauzes je medepassagiers nooit in de auto achter. Ook huisdieren niet! De politie waarschuwt hier als volgt over: Is het buiten 21 graden, dan is het na 10 minuten in de auto al 31 graden. Na een half uur is de temperatuur al opgelopen tot 40 graden!
- Neem je je huisdieren uit de auto, denk dan aan de temperatuur van het asfalt op parkeerplaatsen. Ook dit kan gevaarlijk zijn. Als het buiten 25 graden is, kan het asfalt al meer dan 50 graden zijn!
- Wanneer je weer gaat rijden en de auto is erg warm van binnen, zet dan eerst de airco aan en alle ramen open. Doe dit zo’n vijf minuten. Daarna kan je instappen, de ramen weer sluiten, en de auto verder laten afkoelen met de airco. Dan is de ergste hitte ontsnapt.
Namens iedereen van Klaaysen Auto’s wensen we u een hele fijne (auto)vakantie!
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door: ANWB, AD, BNdestem.nl