Na een korte rondvraag in onze garage, is het duidelijk: de volgende weersomstandigheden zijn het meest gevaarlijk op de weg.
- Gladheid: Zorg er op tijd voor (al vanaf temperaturen onder de 7 graden boven 0) dat u uw auto voorziet van winterbanden en houd bij gladde wegen voldoende afstand tot de auto voor u
- Donker, regen, sneeuw en mist: Controleer uw autoverlichting. Zo heeft u zelf beter zicht en zien medeweggebruikers u ook goed.
- Laagstaande zon: Leg altijd een zonnebril in uw auto. Dit is prettig bij een laagstaande zon.
Gladheid
- Houd afstand.
- Neem de tijd. Ga niet gehaast rijden.
- Trek rustig op, zodat u zich niet ingraaft in eventuele sneeuw of in een slip terecht komt bij het wegrijden. Geef weinig gas en ga rustig en beheerst te werk. bij voorkeur in de eerste versnelling.
- In geval van nood kan het zijn dat u vol in de ankers moet, bijvoorbeeld wanneer u te hard op een stilstaande auto of ander object afrijdt/slipt. Dit heet een noodstop. Om het ABS (anti blokkeer systeem) van uw remmen optimaal te laten werken is het van belang dat u uw rem heel hard intrapt. In een schakelauto trapt u tegelijkertijd ook de koppeling in. Het kan zijn dat het rempedaal gaat trillen of dat uw auto geluiden gaat maken. Dit is normaal, schrik daar dus niet van en ga gewoon door met remmen.
- Wanneer u slipt in een bocht is het beter om niet te remmen. Laat om vaart te minderen de koppeling los en probeer te blijven sturen in de richting waar u naartoe wil. Geef pas weer gas als u de bocht uit bent en grip op de weg hebt.
Officiële regels omtrent mistlampen
Bij mist of sneeuwval, die het zicht beperkt tot een afstand van minder dan 50 meter mag mistachterlicht worden gevoerd.
Krabben! Of toch niet?
U kunt natuurlijk niet de weg op, voordat u door uw voorruit kunt kijken. In de winter betekent dit vaak dat u eerst uw voorruit ijsvrij moet maken.
TIP: Gebruik een anti-ijs deken of voorruitfolie om uw voorruit te bedekken. Zo bent u een bevroren autoruit mooi te slim af.
Zit er toch ijs op uw voorruit? Zet dan tijdens het krabben de verwarming van uw auto aan, met de blaasrichting naar de voorruit. Dit helpt het ijs ontdooien en zal het krabben makkelijker maken. Zet de verwarming trouwens niet te hard. Het glas kan moeite hebben met de grote temperatuurverschillen (van ijskoud naar bloedheet) en kan dan barsten.
TIP: er zijn ook speciale ontdooisprays verkrijgbaar. Dit spuit je op het ijs op je voorruit, waarna het ijs snel verdwijnt.
Krab bij voorkeur nooit de achterruit van de auto: hier zit achterruitverwarming in, welke je dan kapot kan maken. Zet de achterruitverwarming aan terwijl je de voorruit krabt en wacht tot je goed zicht hebt voordat je wegrijdt.
Rijden in de sneeuw
Allereerst: zorg ervoor dat u uw winterbanden onder de auto heeft zitten en dat ze in goede staat zijn. Winterbanden bieden betere grip op de weg door een andere, namelijk zachtere, rubbersamenstelling. Alles over winterbanden, onderhoud, aankoop en opslag leest u hier.