Voorkom problemen en bespaar geld met een goed onderhouden auto


Geregeld onderhoud uitvoeren op je auto is uiteraard van belang voor je eigen gemak (geen onverwachte pech situaties) en veiligheid (omdat je remvloeistof bijvoorbeeld verouderd is of de banden zijn versleten) maar ook zeker voor je portemonnee: een goed onderhouden auto heeft een hogere inruilwaarde.

Maar wat houdt juist onderhoud van een auto in? Waar moet je op letten en bovenal.. hoe prijzig is dit? Nicolet stelt Otto, bedrijfsleider bij Klaaysen Auto’s, een paar vragen over dit onderwerp

De werkplaats bij Klaaysen Auto's

Hoe kan ik er voor zorgen dat ik niet onverwachts stil kom te staan met mijn auto?

Otto: Door de auto op tijd zijn periodiek onderhoud te geven, is de kans op onverwachte pechgevallen aanzienlijk lager. Tijdens preventief onderhoud worden de banden gecontroleerd, het oliepeil gemeten en de olie aangevuld, de accu en de ruitenwissers worden nagekeken, de uitlaat en filters gecontroleerd en indien nodig uiteraard ook vervangen.

TIP: Als je je auto 1x per jaar laat controleren (aanbevolen) is het verstandig om dit te combineren met de Algemeen Periodieke Keuring (APK)

Otto en Tim bij de werkplaats van Klaaysen Auto'sOtto (bedrijfsleider) en Tim (monteur) bij de werkplaats van Klaaysen Auto's

Hoe weet ik wanneer mijn auto toe is aan (preventief) onderhoud? En hoe vaak moet ik dit laten uitvoeren?

Otto: De meeste auto’s geven tegenwoordig zelf aan of er iets mis is of moet worden gecontroleerd. Met bijvoorbeeld een icoon op het dashboard. Na controle hangen wij een olie ververskaartje aan het stuur. Hierop houden wij bij wanneer de olie is ververst en, belangrijker nog, wanneer dit weer moet gebeuren. Handig dus om hier af en toe eens op te kijken. Los daarvan is het verstandig om je auto eens per jaar te laten controleren op de punten die ik hierboven aangaf.

Hoe nieuwer de auto is, hoe meer tijd er tussen de periodieke onderhoudsbeurten in kan zitten. Als je twijfelt, neem dan gerust even contact met ons op, om te overleggen wat in jouw geval het meest verstandig is.

TIP: Als je weinig in je auto rijdt, betekent dit niet dat je minder onderhoud hoeft uit te laten voeren. Weinig rijden of alleen korte ritjes maken, is bijvoorbeeld nadelig voor de accu. Misschien wil de auto dan ineens niet meer starten. Niet heel handig..

Hoe kan ik bij het inruilen van mijn auto bewijzen dat ik mijn auto altijd goed heb laten onderhouden?

Otto: Dit doe je door te zorgen dat de onderhoudsboekjes aanwezig zijn in de auto. Deze worden na het door ons uitgevoerde onderhoud ingevuld en afgestempeld. Dit geldt dan als bewijs dat de auto altijd goed is onderhouden. Bij sommige auto’s wordt het onderhoud al bijgehouden in een online database. Tevens leggen wij ook een historie aan van het onderhoud dat wij aan je auto uitvoeren. Zo heb je, wanneer nodig, altijd alle gegevens bij de hand.

Tim en Ruben, monteurs bij Klaaysen Auto'sTim en Ruben, monteurs bij Klaaysen Auto's

Heb je tips om te besparen op onderhoud?

Op tijd onderhoud uitvoeren voorkomt in sommige gevallen onverwachte hoge nota’s. Als een onderdeel begint te slijten, en je laat het op tijd vervangen, voorkom je dat dit onderdeel een groter probleem veroorzaakt in de auto. Of kan je misschien zelfs een ongeluk of duur pechgeval (denk aan wegslepen) voorkomen. Verouderde remvloeistof veroorzaakt bijvoorbeeld een langere remweg, versleten banden hebben verminderd grip en kapotte koplampen kunnen voor levensgevaarlijke situaties zorgen.

Waarom is het verstandig om het onderhoud bij Klaaysen Auto's uit te laten voeren? 

Onderhoud aan de auto wordt bij iedere dealer en gecertificeerde garage goed uitgevoerd. Daar mag je als klant vanuit gaan. Maar wij proberen met onze klanten mee te denken, de kosten te spreiden en voeren écht betaalbaar onderhoud uit voor alle merken. Ook hebben wij een open werkplaats. Je kan dus altijd even meekijken, vragen stellen en met onze monteurs overleggen. Daarnaast bieden wij gratis pechhulp in Nederland en komen wij ook bij je thuis bij problemen. Dit geldt niet alleen voor onze eigen merken, maar voor alle merken.