Mist, IJs, Kou, Lage zon: alles over autorijden in de winter 


Zelfs wanneer de hardnekkige winterse taferelen zoals sneeuw en ijs zich niet laten zien, is het belangrijk om er bewust van te zijn dat autorijden in de winter z’n eigen uitdagingen kent. 
U zal vaker rijden in het donker (meer daarover én tips van Jerry vindt u in dit artikel), de weg kan verraderlijk glad zijn door bijvoorbeeld bevroren regen op het wegdek, er is vaker sprake van mist en.. weet u al wat u het beste kan doen om zo snel mogelijk van bevroren autoruiten af te komen? Over dit alles en meer vertellen wij in dit artikel.
slecht zicht in de auto

Na een korte rondvraag in onze garage, is het duidelijk: de volgende weersomstandigheden zijn het meest gevaarlijk op de weg.

  1. Gladheid: Zorg er op tijd voor (al vanaf temperaturen onder de 7 graden boven 0) dat u uw auto voorziet van winterbanden en houd bij gladde wegen voldoende afstand tot de auto voor u 
  2. Donker, regen, sneeuw en mist: Controleer uw autoverlichting. Zo heeft u zelf beter zicht en zien medeweggebruikers u ook goed. 
  3. Laagstaande zon: Leg altijd een zonnebril in uw auto. Dit is prettig bij een laagstaande zon. 
De tip ‘houd afstand’ is toepasbaar in vrijwel iedere situatie. Bij gladheid, regen, mist.. Ziet u weinig door de zon? Houd afstand en pas uw snelheid aan. Het kan best zijn dat u een fietser of voetganger pas op het laatste moment ziet. Hoe korter uw remweg, hoe veiliger.

Gladheid 

Houd de volgende tips in acht als u rijdt op een gladde weg:
  1. Houd afstand. 
  2. Neem de tijd. Ga niet gehaast rijden. 
  3. Trek rustig op, zodat u zich niet ingraaft in eventuele sneeuw of in een slip terecht komt bij het wegrijden. Geef weinig gas en ga rustig en beheerst te werk. bij voorkeur in de eerste versnelling.
  4. In geval van nood kan het zijn dat u vol in de ankers moet, bijvoorbeeld wanneer u te hard op een stilstaande auto of ander object afrijdt/slipt. Dit heet een noodstop. Om het ABS (anti blokkeer systeem) van uw remmen optimaal te laten werken is het van belang dat u uw rem heel hard intrapt. In een schakelauto trapt u tegelijkertijd ook de koppeling in. Het kan zijn dat het rempedaal gaat trillen of dat uw auto geluiden gaat maken. Dit is normaal, schrik daar dus niet van en ga gewoon door met remmen.  
  5. Wanneer u slipt in een bocht is het beter om niet te remmen. Laat om vaart te minderen de koppeling los en probeer te blijven sturen in de richting waar u naartoe wil. Geef pas weer gas als u de bocht uit bent en grip op de weg hebt. 

Officiële regels omtrent mistlampen

Wanneer het zicht wordt belemmerd door mist, kan het nodig zijn om uw mistlampen in te schakelen. U heeft zowel voor als achter mistlampen. De voorlampen mogen eerder worden ontstoken dan die aan de achterzijde. De officiële regel is als volgt:
Bij mist, sneeuwval of regen, die het zicht ernstig belemmert (zicht tot 200 meter), mogen bestuurders van een motorvoertuig en van een gehandicaptenvoertuig mistlicht aan de voorzijde voeren. In dat geval hoeven die bestuurders geen dimlicht te voeren.

Bij mist of sneeuwval, die het zicht beperkt tot een afstand van minder dan 50 meter mag mistachterlicht worden gevoerd.

Krabben! Of toch niet?

U kunt natuurlijk niet de weg op, voordat u door uw voorruit kunt kijken. In de winter betekent dit vaak dat u eerst uw voorruit ijsvrij moet maken.

TIP: Gebruik een anti-ijs deken of voorruitfolie om uw voorruit te bedekken. Zo bent u een bevroren autoruit mooi te slim af.

Zit er toch ijs op uw voorruit? Zet dan tijdens het krabben de verwarming van uw auto aan, met de blaasrichting naar de voorruit. Dit helpt het ijs ontdooien en zal het krabben makkelijker maken. Zet de verwarming trouwens niet te hard. Het glas kan moeite hebben met de grote temperatuurverschillen (van ijskoud naar bloedheet) en kan dan barsten. 

Autoruit krabben

TIP: er zijn ook speciale ontdooisprays verkrijgbaar. Dit spuit je op het ijs op je voorruit, waarna het ijs snel verdwijnt.

Krab bij voorkeur nooit de achterruit van de auto: hier zit achterruitverwarming in, welke je dan kapot kan maken. Zet de achterruitverwarming aan terwijl je de voorruit krabt en wacht tot je goed zicht hebt voordat je wegrijdt.

Rijden in de sneeuw 

Allereerst: zorg ervoor dat u uw winterbanden onder de auto heeft zitten en dat ze in goede staat zijn. Winterbanden bieden betere grip op de weg door een andere, namelijk zachtere, rubbersamenstelling. Alles over winterbanden, onderhoud, aankoop en opslag leest u hier.

De ANWB adviseert iedereen die de auto in de winter dagelijks gebruikt en/of op wintersport gaat, te kiezen voor winterbanden:  "Op droog wegdek is de gemiddelde remweg 12 meter en op nat wegdek 15 meter. De remweg op sneeuw is ook met winterbanden zó lang dat je je rijstijl aan moet passen. Rijden op sneeuw met zomerbanden is simpelweg gevaarlijk. Een aangepaste rijstijl is niet genoeg." 
Wat verstaan we onder een aangepaste rijstijl in de sneeuw? Jerry Klaaysen: “Flink afstand houden tot uw voorliggers, rustiger rijden en op een lagere snelheid dan u normaal zou doen om uw remweg niet te vergroten. Daarnaast is het belangrijk dat u goed om u heen kijkt en anticipeert op wat mede weggebruikers gaan doen, zodat u hier tijdig op kunt reageren. Kort gezegd: zorg ervoor dat u genoeg tijd heeft om te remmen en niet te hard rijdt zodat uw remweg niet veel langer is.”

Zware regen

Rijden in de regen klinkt misschien een stuk minder spannend dan rijden in de sneeuw, maar het kan net zo gevaarlijk zijn. De wegen zijn glad en in een flinke regenbui is het zicht een stuk minder. In dit artikel onderzoekt Nicolet hoe je veilig kunt autorijden in een wolkbreuk.
autorijden in de regen

Laagstaande zon

In de herfst en de winter kunnen we er bijna niet omheen: de laagstaande zon. Een goed voorbereide automobilist heeft een zonnebril in de auto liggen en voor vertrek gezorgd voor een schone voorruit (zowel aan de binnen- als de buitenkant).
Zorg er daarnaast voor dat uw ruitenwisservloeistof is aangevuld of dat u extra vloeistof meeneemt. In het najaar bij voorkeur een anti vries combinatie. Controleer daarnaast geregeld uw ruitenwissers op slijtage. Oude, versleten ruitenwissers laten namelijk vaak strepen achter op de ruiten.
Mochten de weersomstandigheden ineens heel winters worden, luister dan goed naar de volgende tip van de ANWB: “Ga voorbereid de weg op en houd de verkeersinformatie in de gaten om zo goed op de hoogte te zijn van de actuele situatie op de weg.”