Fouten in aircogebruik (en hoe je ze niet maakt!) + TIPS


Grote kans dat je een auto rijdt met airco systeem. Grote kans dat je deze, zodra de temperaturen beginnen op te lopen, geregeld aanzet..

 

Wij geven tips voor het beste gebruik van uw airco
Maar zomaar de blazers helemaal openzetten en de temperatuur omlaag draaien zo gauw je de auto instapt, is geen goed idee.
Een airco is een fantastische toevoeging aan je auto, mits je er goed mee omgaat. En dat is hartstikke makkelijk, maar je moet het wel net even weten. 

1. Geen onderhoud uit laten voeren


Bandenspanning, oliepijl, airco. Ja, de airco hoort echt thuis in dit rijtje van onderdelen in je auto die geregeld even moeten worden gecontroleerd. Vooral als je met de auto op vakantie gaat. Maar 'gewoon' in Nederland is het controleren van de airco ook een must. Waarom? Schimmels en bacteriën kunnen zich nestelen in het systeem, wat niet hygiënisch en gezond is, maar ook niet lekker ruikt.
Daarnaast moet het filter elke paar jaar worden vervangen om verminderde werking van de airco te voorkomen. En dat is niet alleen van belang in de zomer. Zo zal u in het voorjaar of in de herfst en winter af en toe uw voorruit willen ontwasemen. Hartstikke gevaarlijk als de airco dan niet goed werkt en uw vooruit beslagen blijft!

 

TIP: Laat uw airco systeem elk jaar controleren. En komt er een muffe lucht uit de blazers? Kom dan zeker even langs, zodat we de filters kunnen verwisselen. Wij hebben gecertificeerde monteurs die zijn opgeleid om specifiek airco-onderhoud uit te voeren. 

2. Meteen aanzetten bij het instappen


Als u tijdens warme zomermaanden zo snel mogelijk uw auto koeler wilt laten worden, is het verstandig om eerst te ventileren. Zet eerst enkele minuten de ramen open, om de auto te ventileren. Sluit vervolgens alle ramen en schakel de airco in. Op deze manier zal de temperatuur in uw auto het snelst dalen.

BESPARINGSTIP: Is de auto heel warm en ben je toch geneigd om de airco meteen aan te zetten? Negeer dit gevoel niet alleen omdat wij het zeggen, maar ook om benzine te besparen. Als je de raampjes van de opgewarmde auto eerst even opent en de warme lucht zo afvoert, hoeft de airco niet meer te koelen dan nodig is en dat bespaart brandstof. Kunt u het geld dat u overhoudt mooi besteden aan een ijsje. 

3. Hoog verbruik


Bij verkeerd gebruik kan de airco veel benzine slurpen. Heeft u een volautomatische airco? Stel dan de gewenste temperatuur in en zet 'm dan op de automatische modus door het indrukken van de knop 'AUTO'. In deze modus verbruikt een airco een stuk minder dan wanneer je hem met de hand bedient.

TIP: Gebruik bij een handmatige airco de bovenste uitstroomopeningen, dit zorgt voor de optimale warmtecirculatie.

4. Verkeerde richting 


Om de frisse lucht gelijkmatig door de hele auto te verdelen, moeten de uitstroomopeningen naar boven wijzen. Niet op de gezichten van de (oververhitte) passagiers. Alleen dan bereikt de koele lucht alle inzittenden. En, zo stelt de ANWB, hitte stijgt. Dus het is sowieso verstandig om de blazers naar boven te richten. Zo versla je de warme lucht het beste. 
Bron: ANWB