Een auto kopen.. Waar moet ik aan denken?


Een auto kopen doen we niet iedere dag. Naast dat het een grote aankoop is, komen er ook andere zaken bij kijken zoals verzekeringen en belastingen. Best veel dus om aan te moeten denken.
In dit artikel zet ik voor u op een rij wat belangrijk is om op te letten en wat u echt niet moet vergeten bij het kopen van uw eerste/een nieuwe auto. Zo weet u zeker dat u niets vergeet en dat u zorgeloos kan gaan genieten van uw nieuwe aankoop.
Een auto kopen bij Klaaysen auto's? Wij geven u tips!

Uw eerste auto

Koopt u uw eerste auto? Dan is het handig om bij de start van uw orientatieproces eerst te bepalen welk type auto u wil gaan rijden.
Vraag uzelf af: hoe groot moet de auto zijn? Vier- of vijfdeurs? Hoeveel kilometer zal ik er in gaan rijden (afhankelijk van het aantal KM dat u gaat rijden op jaarbasis, kan een benzine of juist dieselauto voordeliger zijn), wil ik milieubewust kiezen? Want ja, hoe schoner en zuiniger de auto, hoe minder belasting u betaalt. 

Kosten berekenen

Als u in grote lijnen weet welke auto u zoekt, kunt u ook al ongeveer berekenen wat de maandelijkse kosten zullen bedragen. Voor een lichte, zuinige auto, zal uw verzekering een minder hoge premie beslaan en zal u ook minder belastingen hoeven te betalen.
 
Bijkomende kosten zoals benzine en onderhoud moeten ook niet worden vergeten. En moet u misschien een parkeervergunning aanvragen? Vergeet niet dat ook dit geld kost!

Een occasion of nieuwe auto kopen? Wij helpen u graag bij Klaaysen Auto's!
Wilt u meer weten over de kosten die uw droomauto met zich meebrengen, kunt u ons bij Klaaysen Auto's natuurlijk ook altijd om advies vragen.

De proefrit

U hebt uw droomauto gevonden! Maar nog voordat u overgaat op aankoop, maakt u uiteraard een proefrit in uw nieuwe auto. Let tijdens de proefrit op de volgende punten:
 1. Schakelt de auto soepel? Sommige auto’s schakelen zwaarder dan anderen. Wat vindt u zelf prettig?
 2. Probeer de auto op verschillende soorten wegen, om zeker te weten dat u de auto altijd prettig vindt rijden.
 3. Sommige auto's hebben een hogere zit dan anderen, wat veel verschil maakt op het gebied van uw zicht en de dode hoeken. 
 4. Mochten er tijdens de proefrit vragen bij u opkomen, stel deze dan altijd.

Veiligheidstips

Het is vanzelfsprekend belangrijk dat uw nieuwe droomauto niet alleen voldoet aan uw wensen qua uiterlijk, milieulabel en kosten, maar vooral ook veilig is. Let daarom goed op de volgende punten:
 1. Laat uw auto altijd controleren door een erkend garagebedrijf. Een garage kan inzicht geven in de onderhoudsgeschiedenis van de auto. Ook kan de kilometerstand worden nagekeken. Tevens is het belangrijk om te weten hoeveel eigenaars de auto heeft gehad. Bij veel verschillende eigenaars kan er twijfel bestaan over de kwaliteit van de auto. Particulier kopen is natuurlijk een optie, als u goed weet waar u op moet letten, maar een garagebedrijf kan u sowieso de zekerheid geven die u zoekt bij zo’n grote aankoop.
 2. Let op aanwezige veiligheidssystemen zoals ESP en ABS. ESP herkent een noodsituatie op de weg en houdt de auto stabiel. ABS voorkomt dat de wielen blokkeren als u heel hard remt.
 3. Let op de aanwezigheid van airbags, past de hoogte van de auto bij uw postuur en heeft u dus goed zicht, hoe groot zijn de dode hoeken van de auto?

Laat uw auto altijd controleren door een erkend garagebedrijf! Zoals Klaaysen Auto's.

Auto gekocht, en nu?

Gefeliciteerd! Maar er moeten nog een paar belangrijke zaken worden afgehandeld.
 1. U moet het kenteken laten overschrijven. Dit betekent dat het kenteken van de auto op uw naam komt te staan. Wij leggen u graag uit hoe dit werkt. Liever alvast even inlezen? Dat kan hier.
 2. Een verzekering afsluiten. Als de auto op uw naam staat, bent u direct verantwoordelijk voor het afsluiten van een verzekering. U moet nu een WA verzekering afsluiten.
 3. De APK. Uw nieuwe auto moet APK goedgekeurd zijn voordat u de weg op gaat. Koopt u uw auto bij Klaaysen Auto’s dan zal deze altijd APK goedgekeurd zijn en brengen wij u op de hoogte wanneer de volgende keuring moet worden uitgevoerd.
 4. Belasting betalen. Helaas.. Als eigenaar van een auto moet u ook belasting betalen. Motorrijtuigenbelasting om precies te zijn. U ontvangt na de tenaamstelling automatisch een rekening van de Belastingdienst wanneer u deze moet betalen.
Heeft u alle punten afgevinkt? Dan weet u zeker dat u een gedegen keuze heeft gemaakt en geen belangrijke zaken bent vergeten. U kunt nu echt gaan genieten van uw aankoop. Veel plezier met uw nieuwe auto en rijd voorzichtig!
Bronnen: ANWB, Rijksoverheid.nl, RDW