E10 brandstof: wat kan ik er mee? 


Het valt me ineens op: sinds oktober van dit jaar zie ik dat bij de meeste tankstations E5 en E10 brandstof wordt aangeboden. Zo ook bij ons tankstation aan de Clematisstraat.

Maar wat zijn dit voor soorten brandstof? Welke soorten zijn er nog meer? En het allerbelangrijkste: welke brandstof kan ik het beste kiezen voor mijn auto én het milieu? Ik heb antwoord gezocht op al deze vragen en deel ze hier graag met u.
Brandstof tanken
1. Wat is E5 en E10 brandstof?

Vanaf 1 oktober 2019 wordt de E10 brandstof op de meeste tankstations in Europa verplicht aangeboden. In E10 brandstof zit voor 10% aan bio-ethanol. De andere 90% bestaat uit de ‘ouderwetse’ fossiele brandstoffen. De bio-ethanol wordt gemaakt door fermentatie uit suiker, maïs of tarwe. Dit creëert een vrij agressieve benzine die is goed voor het milieu, maar niet zo goed is voor je auto. Sommige motoronderdelen kunnen erdoor worden aangetast.
Maar goed, de ene auto is de andere niet. Sommigen kunnen er beter tegen dan anderen. Daarom heb je ook de keuze tussen E5 (5% bio-ethanol, bijvoorbeeld in euro-95 benzine) en E10 (10%). Afhankelijk van uw auto, kunt u kiezen tussen deze twee soorten benzine. 
Met bio-ethanol kan de CO2-uitstoot van het wegverkeer worden verlaagd. Super goed dus! 

2. Met het oog op het milieu zou ik best graag E10 benzine willen tanken. Kan dit met mijn auto?

Ongeveer 10% van alle auto’s in Nederland is niet geschikt voor E10 benzine. Op  https://www.e10check.nl kunt u checken of uw auto wel of niet geschikt is voor dit type benzine.
Is uw auto niet geschikt voor E10? Dan wordt aangeraden de ‘gewone’ Euro 95 (de E5 dus) te tanken.  
3. Als mijn auto eigenlijk niet geschikt is voor  E10, maar ik kom bij een tankstation dat alleen deze brandstof aanbiedt, wat moet ik dan doen? 
Voor het antwoord op deze vraag heb ik even navraag gedaan bij de ANWB. Zij  zeggen hier het volgende over:
“Als uw auto niet geschikt is voor E10, en u komt bij  een tankstation waar alleen E10 te krijgen is, tank dan alleen als u bijna een lege tank heeft en tank deze niet helemaal vol. Bij het eerstvolgende tankstation tankt u vervolgens de juiste brandstof erbij. Zo verlaagt u zelf het percentage ethanol.”
Staat u aan de pomp en begint u toch te twijfelen? Loop dan (als de werkplaats open is) gerust even naar binnen. Otto en onze monteurs kijken dan graag even met u mee!