Autorijden in het najaar: gemakkelijke oplossingen om u te verzekeren van een veilige rit


Natuurlijk kent u de waarschuwingen: gladde wegen door vallende blaadjes en regen kunnen gevaarlijk zijn op de weg. En dit is ook waar. Maar er zijn nog veel meer (verborgen) najaarsgevaren voor u in de auto. Maar gelukkig ook net zoveel gemakkelijke oplossingen om u te verzekeren van een veilige rit.
scroll naar beneden om er achter te komen hoe u kans maakt op één van de drie herfstcontrolepakketten. 
autorijden in de herfst

Een korte checklist vóór vertrek:

1. Wees er zeker van dat het profiel van uw banden en de bandenspanning in orde is.
2. Controleer de werking van uw verlichting en verzeker uzelf ervan te weten waar de schakelaars voor de mistlampen zitten
3. Werkt de airco naar behoren?
4. Leg een zonnebril klaar in de auto
5. Is de voorruit schoon? En is er voldoende ruitenwisservloeistof met antivries aanwezig?

Zorg ervoor dat u in de herfst al begint met het gebruiken van ruitenwisservloeistof met antivries. Alleen deze kunt u gebruiken met temperaturen onder 0. Onderschat nooit de waarde van goede ruitenwisservloeistof: alleen hiermee kunt u opspattende modder na een flinke bui, vuil van gevallen bladeren, pekel en andere viezigheid vlot van uw ramen wissen. Zo houdt u goed zicht op de weg en de automobilisten om u heen. 

Mist

De meeste mistdagen komen voor in het najaar. Het is een mis(t)verstand dat u uw mistlampen meteen moet inschakelen. Rijden met mistlampen aan is alleen erg hinderlijk voor de automobilisten om u heen, als de mist niet erg dik is. Het is daarom belangrijk om de mistlampen pas in te schakelen bij zicht onder de 100 meter. Maar wat is nu 100 meter? Dat is natuurlijk lastig te bepalen vanuit de auto. Kunt u de bumper van de auto voor u niet zien? Dan is het tijd om de mistlampen aan te zetten. Als het goed is heeft u voor vertrek gecontroleerd of de mistlampen naar behoren werken. 
Minstens zo gevaarlijk als mist is de laagstaande zon. Een typisch herfst- en winterverschijnsel. Een goed voorbereide automobilist heeft daarom standaard een goede zonnebril in de auto liggen.

Gladheid

Naast gevallen bladeren kan vorst aan de grond ook zorgen voor gladde en gevaarlijke situaties. Als u op tijd uw zomerbanden verwisselt voor winterbanden (dit is wenselijk al vanaf 7 graden celcius) en zorgt voor het juiste profiel op uw banden en een goede bandenspanning, zal u meestal voldoende grip hebben. Toch kan het voorkomen dat het onvoorzien erg glad is op de weg. Bijvoorbeeld tijdens een fikse regenbui. Ook is er dan risico op aquapaning. Meer over dit onderwerp leest u hier.
Is het ineens erg glad, bijvoorbeeld tijdens een flinke regenbui, en bent u bang uw grip op de weg misschien te verliezen? Houd extra afstand tot de auto voor u en rijd niet te hard. 
In de herfst kan vorst aan de grond ook voorkomen. Houd de weer- en wegeninformatie in de gaten voordat u vertrekt, om altijd goed voorbereid op pad te gaan. Tevens kunnen lage temperaturen ervoor zorgen dat uw accu sneller leeg loopt, dit is vooral het geval met iets oudere auto’s. En sommige auto’s hebben moeite met opstarten in koudere temperaturen. Houd hier rekening mee. 
autorijden in de herfst, tips en tricks van klaaysen auto's

Blijf alert

Mist, laagstaande zon, ‘s avonds eerder donker.. Zoals u wellicht al wist, en wat na het lezen van dit artikel zeker duidelijk is: de herfst is een van de gevaarlijkste periodes op de weg. En als het op de natuur aankomt, hebben we maar weinig zelf in de hand. 
Maar waar we wel zelf voor kunnen zorgen, naast een correct werkende en onderhouden auto, is een alerte en goed voorbereide automobilist. Een aantal tips:
  1. Zorg dat u fit en uitgeslapen aan de rit begint
  2. Zet de verwarming niet te hoog, een (te) warme auto zorgt doorgaans voor een slaperige automobilist
  3. Stap met droge schoenzolen in de auto. Gladde zolen kunnen van het pedaal glippen. Met alle mogelijke gevolgen van dien.
  4. Kunt u goed zien in het donker? Wellicht zijn uw ogen prima, maar kost autorijden in het donker u erg veel energie. Een nachtbril kan een oplossing zijn. En rijd natuurlijk altijd met verlichting aan voor beter zicht en zodat andere auto’s u goed kunnen zien

Vallende bladeren zorgen voor gladde wegen maar tasten ook de lak van je auto aan. En de blaadjes kunnen onder de carrosserie gaan zitten en door rotting de binnenkant aantasten.

Helemaal herfstklaar de weg op? Win één van de drie herfstcontrole pakketten inclusief volledige poetsbeurt t.w.v. €199

Controleer uw auto voor de herfst bij Klaaysen Auto's

Wij hebben speciaal voor de herfst een 'herfstcontrole' ontwikkeld waarbij we uw auto controleren op een aantal cruciale punten en eventuele problemen direct oplossen. Wat houdt het in?

1. Wij controleren alle verlichting van uw auto en vervangen waar nodig de lampjes. Dit geldt ook voor xenon verlichting.
2. Wij controleren uw voorruit, maken deze extra goed schoon. Tevens controleren de ruitenwissecrvloeistof en vullen deze bij met de juiste antivries combinatie 
3. We controleren de bandenspanning en het profiel van uw banden. Wanneer nodig kunnen wij ook direct uw winterbanden onder de auto zetten. 
4. We controleren de werking van de airco 

En..

5. Een schone auto is een veilige auto: naast het poetsen van uw voorruit zorgen wij voor een complete schoonmaakbeurt van uw auto, zowel binnen als buiten, zodat u uiterst comfortabel het najaar tegemoet kunt rijden. 

Klik hier om uw review over ons bedrijf achter te laten. Alleen de reviews die wij ontvangen in de maand September dingen mee voor een van de drie herfstcontrole pakketten.