Autorijden in het donker: Jerry's tips


Als u autorijdt in het donker, kan uw zicht minder goed zijn. Ook als het niet regent of mist, is autorijden in de avond, vroege ochtend of nacht voor veel mensen lastiger dan overdag. Jerry geeft tips om met een veilig gevoel de weg op te gaan in het donker. 

Houd afstand: met genoeg ruimte tot de automobilist voor u, heeft u alle tijd om te reageren op iedere situatie.

“Eigenlijk is het belangrijkste devies hier hetzelfde als bij alle afwijkende omstandigheden op de weg: houd afstand. Met genoeg ruimte tot de automobilist voor u, heeft u altijd alle tijd om te reageren. Ook als u alles wat minder goed kunt zien omdat het donker is.” 

Nachtblind

Jerry voegt hier aan toe dat het soms minder goed in te schatten is, hoe ver andere auto’s bij u vandaan rijden in het donker. “Natuurlijk is het extra lastig als u last heeft van bijvoorbeeld nachtblindheid. En bedenk ook: misschien heeft u nergens last van, maar andere bestuurders, en ook fietsers of wandelaars, kunnen last hebben van slecht zicht.” Autorijden is voor een groot deel anticiperen en opletten voor uw medeweggebruikers. Help elkaar en houd afstand. 

Autorijden in het donker

Misschien heeft u nergens last van, maar andere bestuurders, en ook fietsers of wandelaars, kunnen last hebben van slecht zicht

Weet u niet zeker of u last heeft van nachtblindheid? De volgende symptomen kunnen er op wijzen:

 • U ziet minder goed in het donker
 • U ziet minder scherp in het donker
 • Rijden in het donker kost u veel energie
 • U heeft van bovenstaande punten geen last in daglicht
 • U heeft moeite met de overgang van een lichte naar een donkere ruimte

U kunt uw ogen laten testen op nachtblindheid. Wanneer nodig kunt u een nachtbril aanschaffen om u te helpen bij rijden in het donker. 

Houd rekening met andere automobilisten

“Over andere automobilisten gesproken: koplampen van uw tegenliggers kunnen u tijdelijk verblinden. Blijf dus kijken op uw eigen weghelft.” En let er zelf ook op dat wanneer u uw groot licht nodig heeft op een onverlichte weg, u deze direct uitschakelt als u een tegenligger aan ziet komen of als u achter een andere auto rijdt. “Uw grootlicht kan uw voorligger verblinden in de achteruitkijkspiegel.” 

Tips voordat u in de auto stapt

 • Laat uw ogen eerst wennen aan het donker 
 • Zorg voor schone ramen: met vuile ramen ziet u nog minder 
 • Kies, wanneer mogelijk, voor goed verlichte wegen
 • Zet de verwarming niet te hoog: een warme auto kan er voor zorgen dat u suf wordt
 • Ga uitgerust de weg op
 • Rijdt u ‘s nachts? Neem dan wat vaker pauze. Rijden in het donker vergt meer van uw concentratie. Belangrijk dus om uw ogen en hersenen af en toe wat extra rust te geven. 

Uw grootlicht kan uw voorligger ook verblinden in de achteruitkijkspiegel.

Koplampen

Laat uw koplampen regelmatig controleren en afstellen. Zonder goed werkende lampen kunt u weinig zien, maar zien andere automobilisten u ook niet. Met alle gevaren van dien.. En heeft u gereden door vies terrein zoals modder, of sneeuwt het? Haal dan even een doekje over uw koplampen zodat ze hun werk goed kunnen doen.

bron: rijtempo.nl, anwb