Met een lang weekend voor de deur vanwege feestdagen of de aankondiging van mooi weer, gaan we graag met de auto een weekendje weg.
Eventjes met het gezin in de auto stappen voor een wandeling, een frisse neus of een paar dagen samen doorbrengen in een andere omgeving is natuurlijk ook echt genieten.
Als we een langere rit gaan maken met de auto, is het altijd belangrijk om de volgende punten te controleren en voor te bereiden:
Zijn uw ruitenwissers nog in goede conditie?
Wanneer ze strepen achterlaten op de ruiten of wanneer u kleine scheurtjes in het rubber ziet zitten, is het tijd om ze te (laten) vervangen. Controleer ook uw bandenspanning en zorg voor schone ruiten. Is het oliepeil op orde en heeft u nog voldoende koelvloeistof en ruitenwisser vloeistof?
Leg water en een paraplu in de auto
Denk niet alleen aan uw auto maar ook aan uzelf: u kunt in een file terecht komen en vooral bij mooi weer is het dan prettig om voldoende water mee te nemen. Een paraplu is altijd handig, ook als u onverhoopt met pech langs de weg komt te staan en u geen plek kunt vinden in de schaduw.
Over schaduw gesproken, ook op parkeerplaatsen is deze niet altijd te vinden. Dit kan na een stop zorgen voor een flink oververhitte auto. Een zonnescherm voor de voorruit kan veel hitte afstoten.
Mocht u tijdens uw rit onverhoopt toch een probleem tegen het lijf lopen, ga dan op zoek naar de dichtstbijzijnde garage voor hulp. Tijdens kantooruren zijn wij natuurlijk ook bereikbaar voor (telefonische) ondersteuning. Bel otto op 038-3761503 en wij zullen u zo goed mogelijk begeleiden.
Veelvoorkomende problemen onderweg die u veelal zelf kunt oplossen
1. Een oververhitte motor
Het kan voorkomen dat u tijdens een warme voorjaars- of zomerdag met een oververhitte motor komt te zitten. Neem dan de volgende stappen:
- Rijdt u in een schakelauto? Schakel terug zodat de auto meer toeren draait
- Zet de verwarming van de auto op de aller hoogste stand en schakel de blower in, draai eventueel uw raampjes open.
Als het goed is kan de motor nu zijn overtollige warmte kwijt. Lukt dit nog steeds niet, zet de auto dan op een veilige plek aan de kant en laat de motor afkoelen.
Brandt het lampje bij de koelvloeistof op uw dashboard? Dan is de motor oververhit geraakt door een tekort aan koelvloeistof. Ook dit probleem kunt u zelf verhelpen, maar bereid dit goed voor.
Parkeer de auto en laat de motor een kwartiertje afkoelen alvorens u de koelvloeistof bijvult. Let op: draai nooit zomaar de dop van het reservoir. De afsluiting kan er af schieten door de hitte er onder, en u verwonden. Leg er eerst een doek overheen, ook om uw handen te beschermen tegen de hitte.
Laat vervolgens de warmte langzaam ontsnappen door de dop telkens een stukje verder open te draaien. Vervolgens kunt u de koelvloeistof bijvullen.
Kleurt het waarschuwingslampje van de motor na deze handelingen (nog steeds) oranje? Rijd dan zo snel mogelijk naar een garage om het probleem professioneel te laten oplossen.
2. Een kapot lampje
Bij veel nieuwere auto’s is het helaas niet mogelijk om zelf uw lampjes te verwisselen. Het is verstandig om een kapot lampje in een moderne auto, bij de garage te laten vervangen.
Wanneer u een auto rijdt die is uitgerust met Xenonlampen is het sowieso nodig om de reparatie van een kapotte lamp door de garage te laten uitvoeren. Rijdt u een oudere auto, dan is het verstandig (en vaak verplicht) om een setje reservelampjes in uw auto te bewaren. Houdt wel de volgende tips in acht:
- Begin met een blik in de handleiding van uw auto. Hier staat waar het kapotte lampje zich bevindt en welk vervangend lampje u moet gebruiken.
- Per ongeluk toch vergeten een lampje te kopen voor vertrek? Tankstations onderweg verkopen ze ook.
- Heeft u uw lampje vervangen maar doet de verlichting van de auto het nog steeds niet? Dit wil niet zeggen dat het nieuwe lampje ook kapot is: probeer eerst de auto even uit en op slot te zetten. Dit ‘reset’ de auto als het ware. Vaak werkt het lampje hierna wel.
3. Een lege accu
Heeft u de lampen aan laten staan of een portier van de auto niet goed gesloten? Dan wil het nog al eens voorkomen dat de accu leegloopt. U kunt met startkabels en een tweede auto de accu weer aan de praat krijgen. Of bel voor assistentie met uw pechservice. Nog handiger: wanneer u uit de auto stapt voor een langere pauze of overnachting: controleer altijd of de lampen uit staan en de portieren goed zijn gesloten.
4. De batterij van de autosleutel is leeg
Vaak kunt u het batterijtje van de autosleutel zelf vervangen. Maar dan moet u deze wel bij u hebben! Leg dus altijd voor vertrek een reservebatterij in uw dashboardkastje voor vertrek. In de handleiding van de auto kunt u vinden hoe u de batterij kunt vervangen.
Nog een paar laatste tips:
Neem altijd een zonnebril mee in de auto en zorg ervoor dat uw telefoon is opgeladen voor vertrek! Een powerbank meenemen of een kabeltje in de auto waar u uw telefoon aan kan opladen is ook handig. Zo kunt u altijd iemand bereiken bij pech onderweg.
Vergeet niet op een veilige plek, als het kan achter de vangrail, te gaan staan en gebruik uw gevarendriehoek en alarmlichten. Steek nooit zomaar de weg over en probeer altijd op een veilige plek te parkeren.
We wensen u een fijne en veilige rit!